Vrouw in BH op het strand

Dit is waar BH voor staat (en meer leuke weetjes over het ontstaan)

BH staat voor bustehouder. En dat is natuurlijk ook precies wat het doet: je borsten houden. Zo biedt de BH ondersteuning en comfort. Maar er is nog zoveel meer leuks te vertellen over de BH. Wanneer die bijvoorbeeld is uitgevonden en hoe die zich in de loop der jaren (of: eeuwen!) heeft ontwikkeld. Reis je mee door de geschiedenis van de BH?

Wanneer is de BH uitgevonden?

De BH, zoals we die nu kennen, is aan het eind van de 19e eeuw uitgevonden om vrouwen meer bewegingsvrijheid en betere ondersteuning te bieden. Vrouwen droegen in die tijd vaak nog onderhemden en korsetten als onderkleding. Dit was dé oplossing. Toch duurde het nog even tot de zogenaamde ‘bustehouder’ ook echt ingeburgerd raakte. Pas aan het begin van de 20e eeuw droegen bijna alle vrouwen een BH.

Wie heeft de BH uitgevonden?

Er zijn meerdere personen die claimen dat zij de BH hebben uitgevonden, dus het is lastig te bepalen wie nu echt de allereerste was. De Franse winkelier Harmine Cadolla knipte in 1880 al eens een korset doormidden voor de verkoop. Maar Mary Phelps Jacob (later bekend geworden onder de naam Caresse Crosby) was degene die in 1914 een patent ontving op de eerste succesvolle, moderne BH.

Geschiedenis van de BH

Maar de geschiedenis van de BH gaat eigenlijk al veel langer terug. Al in de Griekse oudheid bedachten vrouwen van alles om hun borsten te beschermen en ondersteunen. Reis mee door de geschiedenis van de BH en ontdek de leukste feitjes over onze geliefde BH.

 

 

 

800 voor Christus: borstband

Al in de Griekse oudheid knoopten vrouwen een lap stof rond hun boezem om hun borsten te beschermen. Architecten vonden daarvan ten minste één beeld van Aphrodite. Ze omschreven het kledingstuk destijds als een ‘merkwaardig geborduurde gordel’. In latere verhalen wordt het ook wel een ‘borstband’ genoemd.

Borstband

 

 

 

4e eeuw na Christus: borstbedekking

Ook Romeinse vrouwen droegen al kledingstukken die leken op een bikinitop of BH. Soms waren die van linnen, soms van stevig leer. Of het decoratief, erotisch of ondersteunend bedoeld was, is niet bekend. Wel viel het op dat de vrouwen er vaak atletisch uit zagen. Wellicht was het dus al bedoeld als ondersteuning bij het sporten.

Borstbedekking

 

 

 

15e eeuw: borstzakken

Tijdens de Middeleeuwen droegen vrouwen al borstzakken, soms zelfs met wat versteviging, als een soort ‘cup’. Soms droegen ze ze als een losse top, maar vaker naaiden ze de ‘zakken’ in hun kleding om hun borsten bij elkaar te houden. Voorbeelden hiervan, vaak gemaakt uit linnen, zijn door architecten opgegraven.

Borstzakken

 

 

 

16e tot 18e eeuw: korset

Vanaf de Renaissance begonnen vrouwen met het dragen van een korset om hun taille smaller en hun borsten voller te laten lijken. Korsets waren vaak van harde, oncomfortabele materialen gemaakt, zoals riet en later van staal. Vrouwen trokken ze zó strak aan dat ze soms zelfs hun organen beschadigden.

Korset

 

 

 

Eind 19e eeuw/Begin 20e eeuw

Ergens aan het einde van de 19e of begin van de 20e eeuw werd de BH uitgevonden, zoals we die nu kennen. Wie erachter zit is niet helemaal duidelijk. De Franse winkelier Harmine Cadolla knipte in 1880 al eens een korset doormidden voor de verkoop. Maar Mary Phelps Jacob was degene die in 1914 officieel patent kreeg op de eerste BH.

Eerste BH

1917 einde van het korset

De inburgering van de BH kwam pas tijdens de Eerste Wereldoorlog. Vrouwen werden in oorlogstijd opgeroepen om geen korsetten meer te verkopen, omdat het staal harder nodig was voor de munitie. Zo kwam het dat vrouwen massaal overstapte naar de BH, die vervolgens nooit meer uit het straatbeeld is verdwenen.

1927: cupmaten

De Amerikaanse jurkenmaker Ida Rosental en haar man William, ontwikkelden de BH verder door. Ze bedachten zwangerschaps-BH's, verstelbare bandjes én de cupmaten zoals we die vandaag de dag nog steeds kennen. Tot die tijd zouden borsten zijn gemeten volgens de ‘fruitmethode’. Cup A was bijvoorbeeld een halve citroen, cup B een halve sinaasappel en cup C een halve grapefruit.

 

 

 

Jaren ’40 en ’50: punt-BH’s

In de jaren ’40 en ’50 van de twintigste eeuw domineren punt-BH’s het straatbeeld. Geïnspireerd door de Tweede Wereldoorlog bedachten marketeers een militaristisch ontwerp met ‘kogelachtige’ cups. Die werden vooral door Hollywoodsterren veel gedragen als een fashion item.

Punt-BH's

 

 

 

Jaren ’60: push-up BH

Na het verdwijnen van de punt-BH, werden BH’s weer minimalistischer en comfortabeler. Ze volgden lange tijd de natuurlijke vormen van de vrouw. Tot in de jaren 90 een groot artikel over push-up-BH’s verscheen in de Britse versie van het modemagazine Vogue. Sindsdien zijn BH’s die een ronde, volle vorm aan borsten geven het populairst.

Push-up BH

 

 

 

Heden

BH’s zijn niet meer weg te denken uit onze kledingkasten en komen in vele soorten en maten. Nog steeds zijn de T-shirt BH’s, push-up BH’s en beugel-BH’s veruit het populairst. Maar dat zou zomaar eens kunnen gaan veranderen: steeds meer jonge vrouwen dragen BH’s zonder voorgevormde cups, of zelfs helemaal geen BH meer omdat ze het comfortabeler vinden.

Heden

Ontdek onze BH’s

Wij zijn in ieder geval maar wát blij dat BH’s ooit zijn uitgevonden. Want daardoor kunnen we onze borsten extra ondersteuning bieden, met meer zelfvertrouwen de deur uit en ervaren we elke dag weer het comfort. Redenen om een BH te dragen zijn er dus genoeg. Ben jij al toe aan een nieuwe? Bekijk onze collectie en ontdek de mogelijkheden.

Roze BH
Roze/witte kanten BH
Bloemen BH
Roze kanten BH

Meer over BH's

BH opbergen en opvouwen in 3 stappen

BH opbergen en opvouwen in 3 stappen

Je hebt het je vast wel eens afgevraagd: hoe kun je je BH nu het beste opbergen? Losse BH’s op de plank worden al snel een rommeltje en je wilt natuurlijk graag voorkomen dat je de cups vervormt. Bij LASCANA hebben we de oplossing. Door je BH’s op te vouwen op deze manier zorg je dat alles netjes in de kast komt te liggen. We nemen je stap voor stap mee.

3 tips tegen snijdende BH-bandjes

3 tips tegen snijdende BH-bandjes

Last van BH-bandjes die snijden in je schouder? Dat hoort bij een goede BH niet te gebeuren. Heb je er toch last van, dan is er gelukkig eenvoudig iets aan te doen. Met de tips van LASCANA maak je voor eens en voor altijd een einde aan snijdende BH-bandjes.

Lees meer
Afzakkende BH-bandjes? 3 tips om dat te voorkomen!

Afzakkende BH-bandjes? 3 tips om dat te voorkomen!

Zakken je BH-bandjes af? We hebben er allemaal wel eens last van. Maar waarom zakken BH-bandjes eigenlijk zo vaak af? En vooral: wat kun je er tegen doen? Onze expert geeft antwoord én oplossingen. Met deze tips heb jij nooit meer last van afzakkende BH-bandjes.

Lees meer
Auteur

Geschreven door Eline van Lent 

Met haar liefde voor fashion inspireert Eline je graag om je zelfverzekerd en mooi te voelen in lingerie en badmode. Sinds 2024 schrijft ze met veel passie voor LASCANA.