1.163 artikelen

NACHTKLEDING

De verschillende fases van nachtkleding

De slaapmuts

In de Middeleeuwen droegen mannen om twee redenen een slaapmuts. Het zorgde ervoor dat hun hoofd ’s nachts warm bleef en het beschermde hen tegen de verspreiding van hoofdluis. Vrouwen droegen in die tijd een zogenoemde slaaphoed. De stof van dit hoofddeksel zat om hun hoofd gevouwen. Andere vormen van nachtkleding bestonden toen nog niet.

Introductie door de Engelse kolonisten

Het woord pyjama komt oorspronkelijk van het Perzische woord “payjama” en betekent letterlijk beenbekleding. Het is van oorsprong een Indiaas kledingstuk. In de 19e eeuw introduceerden de Engelse kolonisten het kledingstuk en gingen zij het als nachtkleding gebruiken. Een van de redenen hiervoor was de kou in de huizen. Huizen waren toen nog niet zo goed geïsoleerd als nu het geval is. Met een pyjama hield je het ’s nachts lekker warm. Deze nachtkleding werd meteen een succes.

Van nachthemd naar pyjama

De mannenpyjama had van oudsher een gestreept dessin. De broek bestond uit een elastieken band en een gulp met overslag waarin geen knopen of rits zaten. Het jasje had lange of korte mouwen en werd meestal gesloten met knopen. Vrouwen droegen in die tijd een nachthemd als nachtkleding. Dit was gemaakt van linnen, katoen of flanel. In een latere periode kwam de pyjama er ook voor dames.

Van nachtkleding naar huispak

Werd de nachtkleding vroeger alleen maar ’s nachts gedragen, tegenwoordig wordt het steeds populairder om deze kleding ook buiten de nacht om aan te hebben. Doordat mensen vaker thuiswerken en doordat een avondje op de bank steeds meer verkozen wordt boven een avondje uit, wordt nachtkleding ook als huispak gedragen. Dat is terug te zien in de verschillende soorten pyjama’s die er tegenwoordig bestaan: korte en lange broeken, korte en lange mouwen, een effen dessin of een print. Je hebt volop keuze om er leuk uit te zien in een pyjama en het tegelijkertijd ook warm te hebben in de nacht.