Wasadvies badmode

Vraag jij je af hoe je je badkleding zo lang mogelijk mooi kunt houden? Er is natuurlijk niks fijner dan dat jouw favoriete en perfect zittende bikini meerdere jaren meegaat. Hier geven wij een paar tips over hoe jouw badmode het langste mooi blijft en jij er het langste van kunt genieten! Ook geven wij tips over hoe jij je badmode het beste kunt wassen, zodat jouw favoriete bikini nog langer mooi blijft.

Hoe moet ik mijn badmode wassen?

  • Uitspoelen! Spoel je badkleding gelijk uit na het dragen. Het beste kan dit met lauw (maximaal 30 graden Celsius) of koud water.
  • Handwas! De beste manier is een handwasje. Gebruik hiervoor koud water en een klein beetje ‘fijnwasmiddel’. Laat je badkleding niet weken maar spoel het gelijk uit.
  • Gebruik geen wasverzachter! Wanneer je toch liever voor gemak gaat en een wasmachine wil gebruiken, gebruik dan een kort of fijn programma. Door wasverzachter zal de rekbaarheid van de stof afnemen.
  • Waszakje! Gebruik een waszakje speciaal voor badmode.
  • NIET uitwringen! De elasticiteit van de stof kan aangetast worden. Laat je badkleding plat liggend drogen aan de lucht (in de schaduw!)
  • GEEN droger! Dit leidt tot slijtage

Be careful!

Het allerbelangrijkste om je badmode heel lang mooi te houden is om er zuinig mee om te gaan. En dan bedoelen we niet alleen zuinig zijn als in ‘netjes opbergen in de kast’. Vooral zonlicht, transpiratie, chloor en zeewater zijn de boosdoeners. Door deze factoren kan de kleur van de badkleding vervagen.

TIP: spoel je badkleding altijd na met koud water.

Zonnebrand!

Insmeren is natuurlijk ontzettend belangrijk. Vooral wanneer jij heerlijk ligt te bakken in de zon, is het van belang soms even een factortje 30 over je huid te halen. Toch is zonnebrand niet heel goed voor je badkleding. Er kunnen vlekken ontstaan die er niet meer uit te wassen zijn. Probeer bij het insmeren de badkleding te vermijden!

TIP: Smeer jezelf voordat je jouw bikini aantrekt in en laat het een kwartiertje intrekken. Zo ben je goed beschermd en kan jij lang genieten van jouw badmode!

Douchen!

Douche voordat je in het zwembad gaat! Door het chloor in een zwembad kan de stof van de bikini aangetast worden. Wanneer de bikini al nat is (van de douche), zit er al voor een groot deel ‘gewoon’ water in. Hierdoor kan het chloorwater er simpelweg niet meer bij.

 

TIP: Vermijd douchen na het zwemmen met je bikini aan. Shampoo is erg slecht voor de badkleding. Wanneer je toch een douche neemt, spoel je badkleding dan altijd na met koud water.

Watch out!

Wanneer je een dagje naar een waterpark gaat, is het verstandig een oude bikini aan te doen. Je spiksplinternieuwe badpak kun je beter thuis laten. Glijbanen, ruwe oppervlaktes en tegelwanden kunnen erg snel beschadiging veroorzaken.

TIP: Neem een klein handdoekje mee wanneer je een hele dag wil zitten aan de zwembadrand!

Uitleg waslabels

met de hand wassen Met de hand wassen.
geschikt voor wasmachine Geschikt voor de wasmachine. Vaak gepaard met de maximum temperatuur in graden Celsius. 
niet wassen Niet wassen.
mag in de droger Mag in de droger. Als er een punt in staat alleen op lage temperatuur drogen. Staan er twee puntjes in dan drogen op hoge temperaturen. 
niet geschikt voor de droger Niet geschikt voor de droger. 
niet geschikt voor de stomerij Niet geschikt voor de stomerij. 
elke soort bleek toegestaan  Elke soort bleek toegestaan.
alleen bleek zonder chloor toegestaan  Alleen bleek zonder chloor toegestaan.
niet bleken Niet bleken.
strijken toegestaan Strijken toegestaan. Een punt betekent met een koel strijkijzer op 100 graden Celsius. Twee puntjes betekent een warm strijkijzer op 150 graden Celsius en drie puntjes betekent een heet strijkijzer op 200 graden Celsius. 
niet strijken Niet strijken.