224 artikelen

PYJAMA

De ruime mogelijkheden van de pyjama

Meegebracht door de Engelse kolonisten

Van het Perzische woord ‘payjama’ is de nachtkleding pyjama afgeleid. In letterlijke zin betekent het beenbekleding. De Britten hadden in de 18e en 19e eeuw koloniën in Zuid-Azië. Daar kwamen ze voor het eerst in aanraking met de pyjama. Zij namen het mee terug naar huis, waardoor de rest van Europa ook kennismaakte met deze nachtkleding. Het voornaamste doel van de pyjama was om je ’s nachts tegen de kou in huis te beschermen. De isolatie in huizen zoals wij die nu kennen, was in die tijd nog niet bekend. Je wilde het natuurlijk wel warm hebben als je ging slapen. De pyjama bood hiervoor uitkomst.

Pyjama’s voor vrouwen

In die tijd bestond de pyjama uit een losse jas en pyjamabroek met een elastische band en koordjes. Het was in eerste instantie een kledingstuk voor mannen. Ze droegen het als ze gingen slapen en soms ook al van tevoren om erin te relaxen.

De pyjama voor vrouwen werd mede dankzij Coco Chanel een steeds bekendere vorm van nachtkleding. Daarvoor sliepen vrouwen in een nachthemd. In 1930 lieten Coco Chanel en prinses Irene Galitzine zien dat het dragen van een pyjama om te ontspannen je een elegante uitstraling gaf. We hebben het ook onder andere aan hen te danken dat vrouwen niet in een ouderwetse, gestreepte herenpyjama hoeven te slapen en rond te lopen.

Verschil in de zomer en de winter

Tegenwoordig is er een ruime keuze aan pyjama’s voor vrouwen. Je draagt tenslotte in de zomer een andere soort pyjama dan in de winter. In de warme zomermaanden is een katoenen pyjama met korte mouwen en een korte broek ideaal. Je kunt zelf bepalen of je er een leuke print op wilt hebben of liever voor een effen model gaat. Ook is een satijnen pyjama in deze warme tijd fijn. Gedurende de koude wintermaanden geef je waarschijnlijk liever de voorkeur aan een flanellen pyjama met lange mouwen en een lange broek. Je hoeft dan natuurlijk geen kou te hebben als je ligt te slapen. Ook bij deze variant geldt dat je kunt kiezen uit een grote print, een subtielere of liever helemaal geen. Gecombineerd met een leuk paar pantoffels is de pyjama ook heerlijk om te dragen bij een avondje bankhangen.