4 artikelen
We hebben alle filters gewist, omdat we anders geen artikelen konden vinden die aan je filteropdracht voldeden.

LEGGING

De populariteit van de legging

Leggings voor mannen

De eerste leggings stammen uit de 13e eeuw en bestonden uit twee aparte kledingstukken. Elk been had een eigen legging. Deze eerste exemplaren werden door mannen gedragen. Het doel hiervan was om de benen te verwarmen en te beschermen. Zo droegen jagers, cowboys en soldaten vooral leren leggings om zichzelf tegen stenen en insectenbeten te beschermen. In koude landen, zoals Korea en Rusland, waren de wollen leggings erg populair. Dat is daar overigens nu nog steeds het geval.

Leggings voor vrouwen

Het duurde nog tot de 19e eeuw voordat vrouwen veelvuldig leggings gingen dragen. Zij droegen linnen leggings onder de zogenoemde crinolines. De crinoline was een kooiconstructie van soepele stalen hoepels, die vanaf je middel naar beneden toe liep. Dankzij deze constructie bleef de wenselijke, wijde vorm bij een jurk duidelijk zichtbaar. De legging was toen nog amper zichtbaar. Daar kwam in de jaren ’60 en ’70 van de 20e eeuw verandering in. Allereerst waren daar de matte leggings. Vrouwen droegen dit als superstrakke broeken met een brede riem om hun heupen en schattige of stoere ballerina’s aan hun voeten.

Meer leggings dan spijkerbroeken verkocht

In de jaren ’80 werd het dragen van de legging nog populairder. Sportieve leggings hoeven niet meer alleen maar in de sportschool gedragen te worden; het kan ook daarbuiten. De films ‘A chorus line’ en ‘Flashdance’ hebben hieraan bijgedragen. Tegelijkertijd steeg de populariteit van de synthetische leggings met (lichtelijk) hysterische printjes. Een decennium later zat de legging op haar hoogtepunt. Vrouwen kochten op dat moment meer leggings dan spijkerbroeken. Hierna verdween de legging langzaamaan uit het straatbeeld. Het werd weer een kledingstuk om alleen in de sportschool te dragen.

De legging is terug

Aan het begin van de 21e eeuw komt de legging wederom terug en zijn er nieuwe soorten bijgekomen: treggings (leggings die op een broek lijken, vaak gemaakt van leer), jeggings (leggings met een denim look) en meggings (leggings speciaal voor mannen). Leggings worden tegenwoordig vooral ergens onder gedragen. Het is het ideale kledingstuk om met een tuniek, een jurkje of een rokje te combineren. Het is geen kledingstuk om als vervanger van een broek te dragen. Een legging is bijvoorbeeld niet hetzelfde als de skinny jeans. Niet elke legging is geschikt voor elk paar benen. Leggings met een print passen het beste bij langere en slanke benen; de rustige en/of effen variant bij vollere benen.