Wasvoorschriften

Badmode


Verkleuringen of beschadigingen


Zonlicht, zoutwater, zweet

Zonlicht, zeewater en chloor kunnen ervoor zorgen dat de kleuren van je badkleding doffer worden of vervagen. Spoel je bikini altijd af met koud water. Ook transpiratie kan de stof aantasten. Lig je al een tijd in de hitte te zonnebaden? Neem dan af en toe een verfrissende duik of douche om het zweet van je af te spoelen.


Zonnebrandcrème

Op hete, zonnige dagen is het natuurlijk heel belangrijk om je goed in te smeren met zonnebrandcrème. Echter, sommige zonneproducten kunnen vervelende vlekken veroorzaken die er niet meer uit te wassen zijn. Smeer je daarom in voordat je je bikini aantrekt en laat het eerst ongeveer 20 minuten intrekken. Als je jezelf later nogmaals wilt insmeren, probeer dan zo veel mogelijk contact met de badkleding te vermijden. De crème of olie tast namelijk ook de stof aan.


Douchen

Wist je dat de douche die je neemt voordat je het zwembad in gaat niet alleen goed is voor de hygiëne in het bad, maar ook voor de duurzaamheid van je bikini? Chloor en andere chemicaliën die in zwembaden en jacuzzi’s zitten, tasten namelijk de vezels van de badstof aan, maar dit effect is minder als de bikini al nat is. De bikini heeft dan al een groot deel ‘gewoon’ water opgenomen waardoor er minder ruimte is voor het opnemen van chloorwater. Nog een tip voor de douche die je juist na het zwemmen neemt: ook in shampoo zitten stoffen die slecht kunnen zijn voor de badkleding. Probeer daarom zo min mogelijk je haar te wassen als je je bikini nog aan hebt, of spoel deze direct daarna uit.


Ruwe oppervlakten

Heb je een uitje naar een waterpark op de planning staan? Dan raad ik je aan om een oudere bikini te dragen. Waterglijbanen en andere ruwe oppervlakten, zoals tegelwanden kunnen je zwemkleding beschadigen en slijtplekken in je bikinibroekje veroorzaken. Ook bikini’s met kralen of andere versieringen zijn op zulke dagen niet heel verstand, omdat ze kans lopen stuk te gaan. Als je graag uren aan de rand van het zwembad doorbrengt, kun je een klein handdoekje meenemen om op te zitten, zodat kleine steentjes, putjes en ribbeltjes geen gaatjes kunnen maken.

golven

Wasadvies


Uitspoelen

Je kunt je bikini het beste direct na het dragen uitspoelen met koud of lauw water (maximaal 30 graden Celsius) zodat de meeste schadelijke stoffen er alvast uit zijn.


Wassen

Check voordat je wilt wassen altijd het etiket met de wasvoorschriften. Het is aan te raden om je badkleding regelmatig te wassen, en dan het liefst met de hand in koud of lauw water met een fijnwasmiddel. Het is beter om je zwemkleding niet in het sopje te laten weken, maar direct goed uit te spoelen. Wil je toch liever de wasmachine gebruiken? Selecteer dan een kort of fijn programma en doe de badkleding in een waszakje ter bescherming. Gebruik geen wasverzachter, omdat dit de rekbaarheid van de stof aantast.


Drogen

Na het (hand)wassen is het belangrijk dat je de badkleding niet uitwringt! Dit kan de vezels beschadigen en de elasticiteit van de stof verminderen waardoor je mooie bikini gaat lubberen. Je kun het beste je badmode plat en liggend in de open lucht laten drogen. Let wel: laat je bikini niet in de felle zon drogen, maar in de schaduw. Het zonlicht zorgt namelijk voor verkleuring. Doe je zwemkleding ook nooit in de droger, want de hitte leidt tot slijtage.

golven

Lingerie

Bh’s kun je het beste met de hand wassen. Het kost misschien veel moeite, maar je bh’s blijven daardoor veel langer mooi en van goede kwaliteit. Was je bh’s ook niet te vaak, om de 3 of 4 dagen wassen is voldoende. Vooral bij bh’s met delicate stoffen als zijde of bh’s met accenten als steentjes of borduursel is het belangrijk om ze met de hand te wassen.


Handwassen

Vul je wasbak met lauwwarm water en doe daar een mild wasmiddel bij. Beweeg je bh heen en weer door het water om het vuil los te laten komen. Laat de bh vervolgens voor een uur in het water liggen en spoel de bh uit met koud water. Let op: wring je bh niet uit, maar duw erop om overig water uit de vulling te krijgen. Zo gaat je bh langer mee.


Wasmachine

Heb je echt geen tijd of zin om je bh’s met de hand te wassen? Dan kun je ze ook een keer in de wasmachine doen, met de juiste verzorging.
  • Lees de wasinstructies op het label van de bh goed door;
  • Sorteer ook je bh's goed op kleur, zo vervaagt de kleur minder;
  • Doe de sluiting van je bh dicht en stop de bh in een waszakje, zo voorkom je dat de haakjes andere kleding beschadigen;
  • Gebruik een wasmiddel en wasprogramma voor fijne was, zo krimpt de bh niet;
  • Breng voordat je de bh's ophangt om te drogen wat vorm aan in de cups met je handen, dit zorgt ervoor dat de bh fijner zit zodra je deze weer aantrekt. 


Slips

Slips kun je in principe wel in de wasmachine wassen, mits ze niet gemaakt zijn van een delicate stof en geen kraaltjes/steentjes/borduursel hebben. Dan is het beter om ook deze met de hand te wassen. Check ook hierbij goed de was instructies op het label van de slip!

Wassymbolen

met de hand wassen Met de hand wassen. elke soort bleek toegestaan Elke soort bleek toegestaan.
geschikt voor wasmachine Geschikt voor de wasmachine. Vaak gepaard met de maximum temperatuur in graden Celsius.  alleen bleek zonder chloor toegestaan Alleen bleek zonder chloor toegestaan.
niet wassen Niet wassen. niet bleken Niet bleken.
mag in de droger Mag in de droger. Als er een punt in staat alleen op lage temperatuur drogen. Staan er twee puntjes in dan drogen op hoge temperaturen.  strijken toegestaan Strijken toegestaan. Een punt betekent met een koel strijkijzer op 100 graden Celsius. Twee puntjes betekent een warm strijkijzer op 150 graden Celsius en drie puntjes betekent een heet strijkijzer op 200 graden Celsius. 
niet geschikt voor de droger Niet geschikt voor de droger.  niet strijken Niet strijken.
niet geschikt voor de stomerij Niet geschikt voor de stomerij.